nedelja, 26. februar 2012

Afriške živali - prvič

Potepanje po Južni Afriki sva začela v Johannesburgu in najina prva postaja je bil rezervat za divje živali, kjer sem se prvič v živo srečala z afriškimi živalmi. Večina od njih je v meni vzbudila strahospoštovanje.

Čeprav se po rezervatu voziš v avtu in vidiš, da je okoli njega ograja, je vseeno čisto drug občutek kot v živalskem vrtu. Živali so tu vseeno v bolj naravnem okolju, čeprav jih, vsaj divje mačke, krmijo v rezervatu in si hrane ne iščejo same. So pa očitno vseeno divje, ker razen na določenih točkah ne smeš iz avta, ker je prenevarno.

Od prizorov me je najbolj prevzelo parjenje nojev, od živali pa gepard in levji, leopardji in gepardji mladiči, ki si jih greš ogledat v posebno ogrado in se jih celo lahko dotakneš ali se z njimi igraš.

mladič leoparda - ta je bil strašansko igriv
in precej bolj divji gepardji mladič - s tem se nismo smeli igrat

noj

lev

beli levi pri hranjenju

in navadni levi pri počitku


svinja bradavičarka

gepard, ki počiva na poti


sreda, 22. februar 2012

Pobeg na toplo

Ko je bilo v Sloveniji najbolj mraz, sva midva uživala na toplem. Potepala sva se po Južni Afriki in se imela skrajno lepo.

Država je zelo velika, zato se je bilo izredno težko odločiti, kaj naj si ogledava. Naposled sva se odločila za Johannesburg z okolico, narodni park Kruger, gorovje Drakensberg, Durban in Cape Town z okolico.

Med drugim sva pobliže, v živo, spoznavala živali , ki jih Evropejci sicer poznamo le iz knjig in filmov.

Tale igrivi leopardji mladič je sicer v nekem rezervatu, z divjim se ne bi upala igrati. Ta je bil pa kot kakšen majhen muc, zelo igriv in simpatičen. In čisto nenevaren, čeprav ima kar ostre kremplje in zobe. Menda je star tri mesece.

Južna Afrika je dom številnih ptic, tudi čudnih, kot je tale marabu.

Obiskala sva znameniti Soweto in se na najino veliko žalost prepričala, da Južno Afriko čaka še dolga pot do premostitve rasnega razlikovanja


In opazovala, kako se afriške živali vedejo v divjini, svojem naravnem okolju. Tegale slona sva ob jezeru gledala kake pol ure, kako ima svoj "wellness program" s pitjem, tuširanjem, kopanjem, hranjenjem.....

Več pa v kakšnem od prihodnjih javljanj. Snovi in fotografij za pripovedovanje mi zlepa ne bo zmanjkalo.